Parc Natural

Al 1969, la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN) va definir un Parc Natural com “un paisatge natural, que de vegades inclou elements de paisatge conreat i assentaments humans, que ha estat protegit i és accessible al públic”. La idea és fer compatible l’activitat humana amb la preservació del medi.

Actualment a Catalunya hi ha 20 zones considerades com a Parc Natural i en tots ells hi ha una gran varietat d’excursions i activitats. Si els voleu conèixer amb més detall, podeu entrar a la web oficial dels Parcs Naturals.

Us presentem 7 rutes que us portaran a conèixer 9 Parcs Naturals.

Parc Natural del Delta de l’Ebre

El Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb 320 km² va ser constituït com a Parc Natural l’any 1983. És l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya amb una grandíssima diversitat de flora i fauna.

Un dels senders de gran recorregut que passa per la zona és el GR-99. Després de resseguir el riu des del seu naixement acabem al delta veient com s’obre al mar amb tota la seva diversitat. 1.287 km, 152 km per la part catalana, on veus com l’Ebre es va fent cada vegada més i més gran, com condiciona el paisatge, els pobles i la vida que l’envolta. És una ruta molt diferent de la resta, ja que et fa ser conscient de la vida que neix al voltant de la natura.

Són moltes les rutes que es poden fer pel Parc Natural del Delta de l’Ebre així que us deixem l’enllaç d’algunes d’elles.

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/delta-ebre/visiteu-nos/equipaments_i_itineraris/itineraris_2/

Amposta- Riumar
Ruta GR99 Sender de l'Ebre. Etapa Amposta- Riumar. 26km. Arribant al Delta de l'Ebre
Amposta- Riumar
Ruta GR99 Sender de l'Ebre. Etapa Amposta- Riumar. 26km. Arribant al Delta de l'Ebre
Amposta- Riumar
Ruta GR-99 Sender de l'Ebre. Etapa Amposta-Deltebre. 26km.

Parc Natural dels Ports

La zona dels Ports comprèn més de 35.000 hectàrees entre València, Catalunya i Aragó. Es va considerar Parc Natural l’any 2001. La seva gran bellesa recau sobretot en el seu estat salvatge amb una gran presència de fauna lliure. Un relleu escarpat i abrupte fan que sigui un gran contrast amb els camps i planes agrícoles que l’envolten. A més els principals rius que hi passen com el Matarranya, l’Ulldemó, l’Algars o els Estrets, han excavat espectaculars gorgs profunds.

El sender Estels del Sud recorre la zona (la majoria per la part catalana) i et permet conèixer els llocs més bells i inhòspits de l’entorn. 108 km per una zona poc habitada on encara es respira la natura en estat salvatge. 

El camí dels 7 Pobles recorre la zona dels Ports per la seva vessant valenciana. Aquesta ruta de poc més de 74 km recorre també el Parc Natural de la Tinença de Benifassà (Castelló) cosa que mostra la zona en totes les seves varietats.

Altres activitats i sortides que es poden fer al Parc Natural dels Ports 

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/ports/visiteu-nos/que_shi_pot_fer/activitats_de_natura/

Paüls-Arnes
Ruta Estels del Sud. Etapa Paüls-Arnes. 22km. Zona dels Estrets
Font Ferrera-Refugi Caro
Ruta Estels del Sud. Etapa Font Ferrera-Refugi Caro. 19'61km. Vistes dels Ports
Fredes-El Boixar
Ruta 7 Pobles. Etapa Fredes-El Boixar. 8km

Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter

El Parc Natural es crea el 2010 amb la unificació de la normativa que ja protegia els tres espais, feina que va començar l’any 1983 amb la prohibició de la pesca i extracció de recursos marins prop de les illes Medes.

El que diferencia aquesta zona és que no es pot entendre si no és en tot el seu conjunt, des del fons marí fins al cim més alt. Les pinedes típiques mediterrànies, els penya-segats de la costa escarpada i el petit arxipèlag de les Medes conformen una mostra de diversitat i unió marina.

Una de les millors rutes per poder gaudir d’aquesta gran bellesa, és des del monestir de Sant Pere de Rodes. Un cop al cim de la carena de Sant Salvador tenim unes increïbles vistes de tot el Golf de Roses, el Parc Natural del Cap de Creus i les Illes Medes.

Un dels millors senders de gran recorregut que tenim a casa nostra també transcorre per aquests grans paratges. El GR-92, el sender del Mediterrani recorre tota la costa espanyola i forma part del sender europeu E 10, 3.000 km que travessen tota Europa des de Nuorgam (nord de Finlàndia) fins a Tarifa (Cadis). El tram català ressegueix el litoral per 560 km de pura màgia. A més, un cop s’endinsa per la Costa Brava aprofita els antics camins de ronda.

Aquest traçat també passa pel Parc Natural del Cap de Creus i pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, creat l’any 1983. Amb més de 4.700 hectàrees, és un dels espais naturals de Catalunya on s’observa una major varietat d’espècies animals.

Altres rutes per gaudir de la zona

http://www.naturalocal.net/municipi/itineraris/parc-natural-del-montgri-les-illes-medes-i-el-baix-ter/134#ruta

 

Ruta circular Monestir de Sant Pere de Rodes
Ruta circular Monestir de Sant Pere de Rodes. 12km. Vistes a Port de la Selva des del Castell de Verdera.
Ruta Sant Pere de Rodes
Ruta circular Monestir de Sant Pere de Rodes. 12km. Panoramica del Golf de Roses des de la Carena de Sant Salvador de Verdera
L'Estartit- Empuries
Ruta GR92 Camí de Ronda. Etapa L'Estartit- Empuries. 21km

Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís del Pedraforca

Des de l’any 2004 la gestió del Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís del Pedraforca va incorporar-se a la del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

La seva figura és molt característica. Està compost de dos pollegons separats per una llarga tartera. A més, en tan sols tres quilòmetres de base, el massís s’eleva prop de 1.300 m fins a arribar als 2.507 m del pollegó Superior.

Una de les excursions on més podem gaudir de la seva especial orografia, contant per descomptat l’ascensió al cim, és a través del PR-C 127. Aquest sender de 17 km ressegueix el perímetre del massís de manera que ens dóna una perspectiva més completa, única i diferent de la que estem acostumats.

Més rutes per gaudir de la zona

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/pedraforca/visiteu-nos/equipaments-itineraris/itinerari/

Ruta Pedraforca 360º
Ruta Pedraforca 360º. Ruta circular amb inici/final a Gòsol. al voltant del Massís del Pedraforca
Ruta PR-C-127 Pedraforca 360º
Ruta circular PR-C-127 Pedraforca 360º. Sortida des de Gósol rodejant la Muntanya del Pedraforca.

Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Amb més de 14.000 hectàrees, és l’únic Parc Nacional de Catalunya i un dels catorze que hi ha a l’Estat espanyol. Quasi 200 estanys, incomptables rierols i una orografia d’alta muntanya va ser considerat parc natural l’any al 1955 tot i que amb menys de 10.000 hectàrees. No va ser fins al 96 que s’amplia la protecció.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici constitueix un dels conjunts paisatgístics més espectaculars dels Pirineus. El seu nucli central és format per una gran massa de roques granítiques d’uns 300 milions d’anys d’antiguitat. A la capçalera de les valls, els circs glacials són segurament unes de les formes més vistoses i espectaculars que es poden veure al Parc. D’altra banda, els estanys són un dels principals elements que identifiquen aquest espai natural.

La ruta Carros de Foc et permet conèixer el parc natural en tota la seva immensitat. Cal tenir present que es tracta d’un recorregut d’alta muntanya, però val molt la pena passejar encara que sigui per algun dels seus trams i descobrir un dels indrets mes increïbles dels Pirineus.

Altres activitats

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/aiguestortes/visiteu-nos/guia-visita/propostes-itineraris-dies/

Estany Llong- Colomina
Ruta Carros de Foc. Etapa Estany Llong- Colomina. 28km
Colomina- JM Blanc
Ruta Carros de Foc. Etapa Colomina- JM Blanc. 16km. Sortint del refugi Colomina
Colomers- Ventosa i Clavell
Ruta Carros de Foc. Etapa Colomers- Ventosa i Clavell 17km
Estany Llong- Colomina
Ruta Carros de Foc. Etapa Estany Llong- Colomina. 28km

Catalunya és un país amb un patrimoni natural i una biodiversitat excepcionals, un tresor que cal conservar. Els espais naturals protegits són una peça clau d’aquest tresor patrimonial i tenen un paper destacat en la seva conservació. Avui, podem dir que Catalunya disposa d’una autèntica xarxa d’espais, una xarxa que va de l’alta muntanya a les planes litorals, i dels boscos eurosiberians als erms semidesèrtics o els espais marins.

Cada un d’aquests espais és únic i especial. La seva conservació recau en cada un de nosaltres. Cada una de les rutes que es presenten estan pensades per trobar aquesta diversitat en cada un dels Parcs Naturals.


Notice: presscore_display_share_buttons_for_post s'ha cridat de manera incorrecta. Function is deprecated, use the7_display_post_share_buttons instead. Mireu La depuració en el WordPress per a més informació. (Aquest missatge s'ha afegit en la versió 7.8.0.) in /home/gransrepwa/www/wp-includes/functions.php on line 4992

Deixa un comentari

La teva direcció de correu electrònic no serà publicada Els camps requerits estan marcats amb *

Publicar comentari

CONTACTA AMB GRANS REPTES

Si vols estar al dia de cada moviment, subscriu-te al nostre blog

gransreptes.com


Per qualsevol consulta, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres

Nom*

Email*

Missatge